OPUS 55

Peer Gynt-suite nr. 2

1891

I 1891, tre år etter at den første Peer Gynt-Suiten kom ut, fikk Grieg en ny forespørsel i forbindelse med hans 25-årsjubileum som konsertgiver i Kristiania. Det var dirigenten Iver Holter som spurte om han ikke kunne framføre nykomponerte orkesterverk til anledningen. Grieg svarte umiddelbart på forespørselen med flere bearbeidelser av Peer Gynt-musikken.
Til urframføringen med Musikforeningen i Kristiania valgte han fire stykker: 1. Bruderovet. Ingrids klage (nr. 4 i scenemusikken op. 23), 2. Dans av Dovregubbens datter (nr. 9), 3. Peer Gynts hjemfart. (Stormfull aften på havet) (nr. 21) og 4. Solveigs sang (nr. 19).

Det skulle likevel ta en stund før Grieg ble helt fornøyd med sammensetningen. Til den andre framføringen i Leipzig i 1893 tilføyde han Anitras dans som et femte stykke. Så arbeidet han videre med flere revisjoner av instrumenteringen helt fram til den andre utgaven kom ut i 1894. I denne er ‘Dans av Dovregubbens datter’ fjernet helt og blitt erstattet med ‘Arabisk dans’ som nr. 2.

Peer Gynt-suite nr. 2 ble også utgitt for både to- og firhendig piano.

Foto: Konsertprogram Leizpig 1893. Fra Griegsamlingen ved Bergen Offentlige Bibliotek.

Forfatter: Arnulf Mattes

#NRKGRIEG

Dato 16.6

Starttid 14:09

Store studio, Oslo